dimarts, 21 d’octubre del 2008

Laboratori de Creació


En la passada edició de FiraTàrrega, vam iniciar una aventura de la que n'estic molt content. Amb un prodigi d'originalitat l'hem batejat Laboratori de Creació i el fruit ha estat l'espectacle Kurva de La Reial Companyia de Teatre de Catalunya. Es tractava d'oferir a joves dramaturgs la possibilitat de crear un espectacle "in situ", pensat per un espai no convencional. En aquest cas es tractava d'una carretera a les afores de Tàrrega a on els espectadors erem voyeurs del què els hi succeïa a unes putes de carretera. Teatre en el què tot el que abastava la vista es convertia en espai escènic. Una visió panoràmica de la realitat, quasi cinematogràfica.


Després d'aquesta primera prova volem donar-li continuïtat a la iniciativa. Per això hem obert una convocatòria a la que s'hi poden presentar aquelles companyies joves, aquells creadors inquiets a qui interessen les noves dramatúrgies, a qui excita la idea de trobar nous formats.(trobareu més informació d'aquesta convocatòria que es tancarà el proper 30 de gener de 2009 a la pàgina web de FiraTàrrega www.firatarrega.com )

De fet no estem inventant res. Això que ara està tant de moda sobretot a Holanda i Bèlgica ja ho haviem praticat en aquest pais amb força èxit als 80: des de l'Home Urbà de l'Albert Vidal presentat en parcs zoològics, a les Cubana's Delikatessen de La Cubana que tenien com escenaris una parada d'un mercat, aparadors de botigues o punts de la ciutat que els espectadors veien des de l'interior d'un autocar i on succeïen fets insòlits.

En la pasada edición de FiraTàrrega, iniciamos una aventura de la que estoy muy satisfecho. Con un prodigio de originalidad la hemos bautizado Laboratori de Creació y el fruto ha sido el espectáculo Kurva de La Reial Companyia de Teatre de Catalunya. Pretendíamos ofrecer a jóvenes dramaturgos la posibilidad de crear un espectáculo "in situ", pensado para un espacio no convencional, singular. En este caso se trataba de una carretera en las afueras de Tárrega donde los espectadores nos convertíamos en voyeurs de lo que les sucedía a unas putas de carretera. Teatro en el que todo lo que alcanzaba la vista se convertía en espacio escénico. Una visión panorámica de la realidad, casi cinematográfica.


Después de esta primera prueba queremos darle continuidad a la iniciativa. Por este motivo hemos abierto una convocatoria a la que se pueden presentar aquellas compañías jóvenes, aquellos creadores inquietos a quienes interesan las nuevas dramaturgias, a quienes excita la idea de encontrar nuevos formatos.(más información y las bases de la convocatoria que se cierra el próximo 30 de enero de 2009 en la página web de FiraTàrrega www.firatarrega.com)


De hecho no estamos inventando nada nuevo. Ésto que está tan de moda sobretodo en Holanda y en Bélgica, ya lo habíamos practicado, con éxito, en este país en los años 80: desde el Hombre Urbano de Albert Vidal presentado en parques zoológicos, a las Cubana's Delikatessen de La Cubana que tenían como escenarios un mercado, escaparates de una zona comercial o puntos de la ciudad que los espectadores veían desde el interior de un autocar y en los que sucedían hechos insólitos.