dilluns, 29 de juny de 2009

L'Oerol Festival a l'illa de Terschelling (Holanda) (1)

Instal·lació de Pierre Sauvegeot, l'equip de Lieux Publics i col·laboradors holandesos (Foto: Jordi Colominas)

Firma Rieks Swarte & PeerGroup / Waai (foto: Oriol Martí)

Aparcament de bicicletes en un dels llocs a on es fan espectacles (foto: Oriol Martí)

De Jongens / AktieMan (els espectadors viatgen en unes grades instal·lades a un camió i veuen l'espectacle com si fós un llarg travelling cinematogràfic) (foto: Jordi Colominas)

Espai escènic de l'espectacle De Noorderlingen / De Storm (foto: Jordi Colominas)

Grades amb públic i escenografia (la falsa carretera amb els vehicles; tot ubicat al mig de la platja) de l'espectacle (foto: Jordi Colominas)


Studio Orka / De Legende Van Woesterdam (foto: Jordi Colominas)

Del 17 al 21 de juny he estat a l’Oerol Festival a l’illa de Terschelling a Holanda. Pels qui no haguin sentit parlar mai es tracta d’un dels festivals d’arts escèniques més singulars d’Europa. L’illa de 12 km. de llargada ja és molt sorprenent. Una quarta part és parc natural amb aiguamolls. A la resta, petits nuclis urbans, molta natura, i sobretot molta costa. I per la programació dels espectacles no hi ha llocs fixes. Tot són sites específics. Tots es presenten en diferents racons de l’illa: al mig d’un bosc, a la platja, a un llac, en una zona industrial, a una granja,... Alguns d’ells són produccions del festival pensades pel lloc concret a on es presenten. I a l’Oerol mostren el seu treball els principals creadors holandesos, que són sens dubte els més atrevits pel què fa a la utilització d’espais no convencionals. I tot el públic es desplaça d’un lloc a l’altre en bicicleta. I el paisatge et devora, t’hipnotiza.

El ritual d’anar al teatre canvia completament.

Us mostro algunes imatges del festival, de l’ambient, d’alguns dels espectacles que vam veure. Però en parlarem més de l’Oerol Festival.

Del 17 al 21 de junio he estado en el Oerol Festival en la isla de Terschelling, en Holanda. Para los que no hayan oido hablar de él, se trata de uno de los festivales de artes escénicas más singulares de Europa. La isla de unos 12 km. de longitud ya es muy sorprendente. Una cuarta parte de la misma es un parque natural con marismas. En el resto, pequeños nucleos urbanos, mucha naturaleza y sobretodo mucha costa. Y para la programación de los espectáculos no existen espacios fijos. Todo son sites específics. Todos se presentan en distintos rincones de la isla: en medio de un bosque, en la playa, en una lago, en una zona industrial, en una granja,... Algunos de ellos son producciones del festival pensadas para el lugar concreto donde se presentan. Y en el Oerol muestran su trabajo los principales creadores holandeses, que son, sin duda, los más atrevidos por lo que se refiere a la utilización de espacios no convencionales. Y todo el público se desplaza de un sitio a otro en bicicleta. Y el paisaje te devora, te hipnotiza.

El ritual de ir al teatro cambia completamente.

Os muestro algunas imágenes del festival, del ambiente, de algunos de los espectáculos que vimos. Pero ya hablaremos más del Oerol Festival.