dilluns, 1 de juny del 2009

Les Machines de l'Ille a Nantes

El juliol del 2007 vaig viatjar a Nantes (França) amb en Jordà Ferré de la companyia Antigua i Barbuda per assistir a la presentació en públic de la primera fase de Les Machines de l’Ille que aquests dies són notícia per haver arribat als 500.000 visitants. La metròpoli de Nantes ha volgut desenvolupar un projecte que renovi l’illa situada al centre de la ciutat i que tingui un gran atractiu turístic i cultural. Però el que el fa diferent és que han tingut l’atreviment d’encarregar-li a François Delaroziére i a Pierre Orefice. El primer, lider de la Machine, ha estat fins fa poc el constructor del tots els grans enginys que ha utilitzat la companyia Royal de Luxe. El segon ha estat durant molt de temps el productor d’aquest darrere companyia.
El projecte preveu la construcció d’una col·lecció de deu màquines espectaculars que durarà anys. Es va iniciar amb la presentació el 2007 del Gran Elefant i el 2011 es preveu la presentació del Carrussel dels Móns Marins un immens artefacte (25 m. d’alçada i 20 m. de diàmetre) que constarà de 27 elements mòbils, alguns dels quals ja es poden veure. Actualment es pot passejar amb l’elefant, veure la Galérie, un espai que acull les peces ja construïdes, pujar a la branca prototipus del què serà l’Arbre de les Garces i des d’una passarel·la veure l’interior de les naus a on es treballa en la construcció dels nous elements.
En resum, un parc d’atraccions que podem veure com es va construïnt a poc a poc, creat per dos senyors que venen del teatre de carrer, que recrea un imaginari diferent, amb una força visual i una qualitat escultòrica increïbles.
El Jordà Ferré que ha estat alumme del François Delaróziere i amb el que comparteixo aquesta passió i admiració pel seu treball, va ser un dels artífexs del Gegant dels Set Mars, -artefacte creat per Delaroziére- l’espectacle de gran format que es va veure al Fòrum 2004.
Per descarregar el dossier de premsa en castellà pitgeu aquí

(Aquest és el Gran Elefant de l'Ille des Machines. Atenció, no confondre amb el de Royal de Luxe que és més gran i més complexe)

Projecte del Carrusel dels Móns Marins

Projecte de l'Arbre de les Garces

El mes de julio de 2007 viajé a Nantes (Francia) con Jordà Ferré de la compañía Antigua i Barbuda para asistir a la presentación en público de la primera fase de Les Machines de l’Ille que estos días son noticia por haber llegado a los 500.000 visitantes. La metrópoli de Nantes ha querido desarrollar un proyecto que renueve la isla situada en el centro de la ciudad y que tenga un gran atractivo turístico y cultural. Pero lo que lo convierte en distinto es que han tenido el atrevimiento de encargárselo a François Delaroziére y a Pierre Orefice. El primero, líder de La Machine, ha sido hasta hace poco el constructor de todos los grandes artefactos que ha utilizado la compañía Royal de Luxe. El segundo ha sido durante muchos el productor de esta compañía.

El proyecto prevé la construcción de una colección de diez máquinas espectaculares que durará años. Se inició con la presentación el 2007 del Gran Elefante y el 2011 se prevé la presentación del Carrusel de los Mundos Marinos un inmenso artefacto (25 m. de altura y 20 m. de diámetro) que constará de 27 elementos móviles, algunos de los cuales ya se pueden ver. Actualmente se puede pasear con el elefante, ver la Galérie, un espacio que acoge las piezas ya construidas, subir a la rama prototipo del que será el Árbol de las Garzas y desde una pasarela ver el interior de las naves donde se trabaja en la construcción de los nuevos elementos.

En resumen, un parque de atracciones que podemos ver como se va construyendo, creado por dos señores que provienen del teatro de calle, que recrea un imaginario diferente, con una fuerza visual y una calidad escultórica increíbles.

Jordà Ferré que ha sido alumno de François Delaróziere y con el comparto esta pasión y admiración por su trabajo, fue uno de los artífices del Gigante de los Siete Mares, -artefacto creado por Delaroziére- espectáculo de gran formato que se vió diariamente en el Fòrum de las Culturas, Barcelona 2004.

Para descargar el dossier de prensa en castellano pulsad aquí