diumenge, 9 d’agost de 2009

New Island Festival a Nova York


L’any passat a Aurillac, en Joop Mulder director de l’Oerol Festival em va parlar d’un projecte encara verd en el què estava molt entusiasmat. Aquest any, en el seu festival a l’illa de Terschelling (Holanda), me n’ha explicat els detalls: Es tracta d’un festival que reprodueix els esquemes de l'Oerol però en aquest cas a Nova York i que celebra el 400 aniversari de l'arribada dels holandesos als EUA. Una tria d'espectacles, pensats per espais oberts, a l'illa dels Governadors, situada al costat d’on està l'estàtua de la Llibertat. En Joop Mulder ha programat el millor de la producció holandesa dels darrers anys. Ha inclòs Braakland de la companyia Dakar un espectacle emblemàtic que vaig programar a Tàrrega a l'edició de 2007. Però hi haurà també altres espectacles com el Salto Vitale de Tuig, o Broeders de Jetse Batelaan, Under Construction de De Jongens, dansa, música, instal·lacions,….

Un salt molt important per a la projecció internacional dels creadors holandesos, que, com ja he dit alguna altra vegada, són per a mi els que estan fent les feines més interessant: plantejaments molt teatrals, amb un punt de vista quasi cinematogràfic, veritablement innovadors, amb unes dramatúrgies molt elaborades pensades, sobretot, per a espais oberts, no necessàriament urbans.

Trobareu més informació a la pàgina web del festival (www.newislandfestival.com) tot i que, a dia d’avui, encara no han penjat el programa definitiu.

El pasado año en Aurillac, Joop Mulder director del Oerol Festival, me habló de un proyecto, aún por madurar, en el que estaba muy entusiasmado. Este año, en su festival en la isla de Terschelling (Holanda), me ha contado los detalles: se trata de un festival que reproduce los esquemas del Oerol, pero en Nueva York y que celebra el 400 aniversario de la llegada de los holandeses a los E.E.U.U. Una selección de espectáculos pensados para espacios abiertos en la isla de los Gobernadores, situada al lado de la Estatua de la Libertad. Joop Mulder ha programado lo mejor de la producción holandesa de los últimos años. Ha incluido Braakland de la compañía Dakar, un espectáculo emblemático que programé en Tàrrega en la edición del 2007. Pero también habrá otros espectáculos como el Salto Vitale de Tuig o Broeders de Jetse Batelaan, Under Construction de De Jongens, danza, música, instalaciones,...

Un salto muy importante para la proyección internacional de los creadores holandeses que, como ya he dicho alguna otra vez, son para mi los que estan haciendo los trabajos más interesantes: planteamientos muy teatrales, visiones muy cinematográficas, verdaderamente innovadores, con unas dramaturgias muy elaboradas pensadas, sobretodo, para espacios abiertos no necesariamente urbanos.

Encontraréis más información en la página web del festival (www.newislandfestival.com) aunque, a fecha de hoy, aún no han colgado el programa definitivo.