dimecres, 21 de juliol del 2010

Over Het Festival a Amsterdam (Holanda)


Over Het IJ Festival

Del 8 a l’11 d’aquest juliol he estat a l’Over Het IJ Festival a la ciutat d’Amsterdam (http://www.overhetij.nl) un festival d’estiu dedicat als “sites specifics”. Totes les actuacions es concentren en el NDSM, antiga zona urbana de drassanes reconvertida en un dels territoris més joves, emergents i creatius d’Amsterdam. Els espectacles programats es distribueixen per tota aquesta zona, o des de d’allà surten autocars que et porten a les diferents localitzacions singulars. Vaig veure espectacles al mig d'un descampat, a l’interior d’una nau industrial, en un bosc de postal, a dins d’un supermercat,….

El festival coprodueix espectacles amb l’Oerol Festival i està directament connectat amb aquesta factoria de joves creadors teatrals holandesos que tant treballen amb els teatres oficials més institucionals, com afronten espectacles infantils o investiguen en espais no convencionals. Atrevits i curiosos poden amb tot.

Del que vaig veure el que més em va interessar va ser De Schapelaar de Deuten & de Goeij al mig d’un bosc –en aquest cas una localizació paridisiaca amb rierol, petit llac, pontet, arbres,…- una història tendra, conmovedora i divertida sobre la identitat, sobre els rols que tenim assignats, sobre el què s’espera socialment de nosaltres,…. un xai, un llop que arriba i en lloc del sagnant espectacle previst s’enceta una amistat molt íntima.

Un espectacle que va triomfar a l’Oerol 2005 i que la companyia ha decidit recuperar de nou aquest any.

De Schapelaar


El públic i part de l'espai escènic de De Schapelaar (foto: Jordi Colominas)